top of page

Petitie mei 2018. Laat de zelfstandige instructeurs leven!

Bijgewerkt op: 30 apr. 2020Geachte minister Weyts,


U hebt het plan opgevat om de zelfstandige rijinstructeurs te dwingen zich om te vormen tot erkende rijschool. Wij zijn tegen dit plan en wij willen dat u het niet uitvoert.


Hier zijn veel redenen voor. De belangrijkste is dat als u dit plan uitvoert de grote meerder- heid van de echt zelfstandige rijinstructeurs zal verdwijnen. En samen met hen dus ook de mogelijkheid om kwaliteitsvolle en betaalbare rijlessen te volgen. Hier is net vandaag meer dan ooit nood aan.


Zelfstandige rijinstructeurs zijn doorgaans 25 % goedkoper dan erkende rijscholen. Zij werken kleinschaliger, in bijberoep, met de gezinswagen… Kortom : lagere kosten en bijgevolg betere prijzen.Leerlingen en hun ouders zullen er u dankbaar voor zijn dat deze mogelijkheid blijft bestaan.


BeZeR, de beroepsvereniging van zelfstandige rijinstructeurs, deed u een voorstel waarin hun leden WEL willen voldoen aan de kwaliteits- en veiligheidseisen die gelden voor rijinstructeurs in erkende rijscholen, maar NIET aan de eisen die gelden voor erkende rijscholen. Dit voorstel werd door uw medewerkers van tafel geveegd, het is nochtans zeer redelijk en voldoet aan wat u zelf voorop stelt in uw beleidsverklaring.


Zelfstandige rijinstructeurs schrijven geen attesten. Er is dus ook geen kans op fraude  met attesten. Het heeft dus bijgevolg ook geen enkele zin om deze zelfstandigen te onderwerpen aan alle eisen die gelden voor erkende rijscholen. Beginnende met een directeursbrevet, leslokaal, ontvangstruimte… allemaal zaken die voor een zelfstandige enkel de kosten verhogen en niets bijdragen tot de kwaliteit en veiligheid van de lessen.


Tot slot : dit plan gaat resulteren in het gedwongen afhaken van een grote groep zelfstandige ondernemers en bijgevolg ook in een verschraling van de nu al zwakke concurrentie en in een verdere verhoging van de nu al hoge prijzen. Wij kunnen begrijpen dat u de rijschoolsector wilt belonen omdat ze de terugkomdag willen organiseren, zonder hen zou het niet mogelijk zijn. Wij durven hopen dat dit plan geen deel uit maakt van hun beloning, de eliminatie van een lastige luis in hun pels.


Omwille van dit alles, geachte minister Weyts, gooi dit onredelijke plan in de prullenmand, daar hoort het thuis !

0 opmerkingen

Comments


bottom of page